• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
  • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Annelie Svensson
Monicas tre tips till dig som vill effektivisera företagandet:
  • 1
    Skapa ett arbetsschema och utgå från det. Då blir det enklare att säga nej till uppgifter.
  • 2
    Våga delegera över ansvaret och ta ett par dagar ledigt när det blir för mycket.
  • 3
    Skaffa ett ekonomiprogram redan när du drar igång verksamheten. Den kostnaden är en liten summa om man ser till hur mycket tid och pengar du sparar in

Vinna eller försvinna för Monicas butik

Klädbutiken Stor och fin i Bollnäs hade på tok för låg omsättning och hotades av nedläggning. Dessutom hade butiksägaren Monica Pehrson svårt att hitta balans mellan jobb och privatliv.


Lösningen kom när hon fick hjälp av experterna i tv-programmet Vinna eller försvinna. I serien, som producerades av Utbildningsradion och sändes hösten 2009, fick tittarna följa svenska småföretagares kamp mot allehanda problem.
 
Av programledarna, Anders Andersson och Eva-Britt Hult, fick deltagarna peppning, goda råd och hjälp med att lösa allt från ofokuserade affärsidéer till icke fungerande webbplatser och obefintliga budgetar.

För Monicas del var deltagandet något av en sista utväg – hon säger själv att hon inte hade kunnat fortsätta driva butiken om hon inte hade fått hjälp där och då.

– Jag jobbade jämt, kände mig väldigt sliten och utarbetad och tog inte ut en krona i lön. Jag kände att jag inte hade någon att rådfråga och därför sökte jag till programmet.

En av de utvalda
När Utbildningsradion ringde och berättade att Monica var en av sju utvalda deltagare blev hon jätteglad.

– Det kändes pirrigt, men var samtidigt en riktig lättnad. Jag tänkte att nu har jag chans att fixa det här, säger hon och beskriver det allra första mötet med programledarna och övriga filmteamet som en aha-upplevelse:
– De såg att jag jobbade alldeles för mycket, och på fel sätt, och ställde krav på mig att ändra på det.

Tillsammans tog de sedan fram verktyg för att hantera såväl företagets ekonomi som Monicas eget välbefinnande.

– Jag fick hjälp på många sätt, bland annat med att se över min budget och med att ändra mina arbetsrutiner. Vi tog också fram ett bra arbetsschema som jag förhåller mig bra till än i dag.

Tidigare hade Monica inget ekonomiprogram, men på inrådan av programledaren Anders Andersson införskaffades Visma Enskild Firma. Med programmet kunde hon plötsligt samla hela firmans administration på ett och samma ställe.

– Det underlättade verkligen otroligt mycket och sparade en hel del tid. Nu lägger jag till exempel in fakturorna löpande istället och slipper vara ute i sista stund. Programmet ger dessutom en bra uppföljning på allt ekonomiskt.

Satsning på webben
Något annat som fick en rejäl uppfräschning i programmet var butikens hemsida. Den gav inte kläderna full rättvisa och det gick inte att handla direkt via webbplatsen. En helt ny hemsida, inklusive webbshop, togs fram och Monica fick lära sig att fotografera kläderna så att de skulle tilltala kunderna bättre.

– Det blev en enorm skillnad bara genom att jag fotade kläderna mot en enkel bakgrundsfond, väldigt ljust och fräscht. Först hade jag lite farhågor att jag inte skulle fixa det här med kameror, bländare och inställningar, men det var faktiskt inte så svårt, säger hon.

Numera fotar hon alltid kläderna på levande modeller, på en och samma dag i veckan.

– Vi fotar på torsdagar. Tidigare hade vi inga direkta rutiner för detta utan fotade i takt med att kläderna kom in till butiken. Ibland hade vi ingen att sätta på kläderna och då hängde vi dem på vanliga galgar istället. Förutom att det var ineffektivt så blev det inte några bra foton.

Programmet har skapat positiva effekter på många plan.

– När man är med i ett tv-program så syns man och folk kommer ihåg en och det ger helt nya möjligheter. Tidigare var vi en liten, ensam butik en bit från city, och plötsligt så fanns vi på kartan. Det finns så många bitar i det här.

Viktig förändring
I dag tar Monica ut en liten lön, hon är bättre på att säga nej till saker och tar ledigt när hon känner att hon behöver det. Butiken går bättre, och kunderna har blivit fler.

– Det vänder inte på en natt, men vi ser en ljusning och säljer mer på internet precis som vi hoppades. Det gör också att jag vågar beställa in lite tuffare kläder till butiken. Tidigare köpte jag mer säkra kort.

En av stamkunderna är artisten Kicki Danielsson, som bor i trakten.

– Hon kom bara in i butiken en dag, och nu köper hon i praktik alla sina scenkläder här hos. Det är verkligen jättekul.

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!