Länk till
2016-10-21
Två av tre småföretagare mer flexibla med digitaliseringen

Två av tre småföretagare i Sverige upplever ett mer flexibelt arbetsliv de senaste åren tack vare nya digitala arbetsverktyg, visar en ny undersökning från Visma. Dessutom uppger fyra av tio att de brukar sköta administrationen från en annan plats än kontoret.


– Som småföretagare kan du numera skicka fakturor, lägga ordrar och bokföra var du än befinner dig. Den ökade flexibiliteten sparar en massa tid, som du i stället kan lägga på familj, vänner och dina intressen, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Två av tre småföretagare i Vismas undersökning, 65 procent, säger att webbaserade verktyg och tjänster har gjort deras arbetsliv mer flexibelt under de senaste tre åren. Det kan handla om att kommunicera direkt med kunder trots att man inte sitter vid skrivbordet, eller samarbeta med kolleger genom att jobba med samma dokument via nätet.

Många småföretagare tar med sig jobbet från kontoret: Fyra av tio, 37 procent, sköter företagets administration från en annan plats än den ordinarie varje vecka. Var sjunde, 14 procent, svarar att de jobbar så varje dag.

– De små företagen har fått större möjligheter att hitta nya kunder, öka försäljningen och konkurrera med större företag. Eftersom fyra av fem jobb i Sverige skapas i småföretag kommer digitaliseringen av näringslivet att leda till ännu fler nya arbetstillfällen, till nytta för hela samhället, säger Boo Gunnarson.

Med webbaserade system frigörs också arbetstid som annars hade gått till IT-säkerhet och arbete med backuplösningar för att skydda sig mot datorhaverier.

Under det senaste året har var femte småföretagare flyttat system från lokala servrar till molnet, enligt en undersökning som Visma gjorde i somras.

Resultaten som tabell »

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 14 600 företag mellan den 8 och 14 september 2016. 1 100 företagare svarade på frågorna. Det motsvarar en svarsfrekvens på 7,5 procent. 

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!