Länk till

Foto: Boo Gunnarson
2016-09-14
Smarta appar för företagare och privatliv

Fiffiga kom ihåg-listor, koll på lösenord och enkel fakturering. Det finns en app för det mesta. En bra app är den som enkelt löser ditt behov och ger dig koll på företaget eller privatlivets alla aktiviteter. Vismas egen appälskare Gunilla Jaltsén ger dig sina bästa tips på bra appar som ger dig en enkel vardag.


– Det mobila beteendet har förändrats under åren. Förväntningarna på apparnas förmåga, att kunna göra mer och mer i apparna, har ökat. Det ser jag hos våra kunder och det gäller även mig själv. I början, när apparna kom, var förväntningarna ganska smala men nu kräver jag betydligt mer av en app för att jag ska ladda ner den.
 
Det säger Gunilla Jaltsén som är Product Manager för internetlösningar på Visma Spcs. Hon har en gedigen och mångårig erfarenhet av att ta fram smarta internetlösningar för företagare med noll eller få anställda. Användningen av appar är en viktig del i hennes liv och vi frågade henne vilka appar hon tycker är bäst just nu.
 
– Det finns många appar jag skulle kunna tipsa om men en riktigt bra app ger mig snabbt en funktion för mitt specifika behov eller en lösning på min frågeställning. För mig är den stora fördelen med appar just att de tar mig direkt till lösningen. Jag ska inte behöva gå omvägar. Det ska vara enkelt att använda sina appar.
 
– Personligen väljer jag i första hand att prova gratisappar. Många gånger är de tillräckliga för att möta mina behov. Om de kostar pengar kräver jag ett stort mervärde. Något annat jag gillar och kan tipsa om är direktlänkar. Det innebär att jag förutom har nerladdade appar även sparar bokmärken från webbsidor på telefonen. Det blir som en ikon på min startskörm och ser ut som en app. 
 
– Men det absolut viktigaste är att apparna är lättillgängliga, snabbt löser mitt behov och är enkla att använda.
 
9 smarta appar för företagaren och privatlivet
 
Gunilla är en flitig användare av appar, både yrkesmässigt och privat. Här ger hon dig sina bästa tips på smarta appar.
 

• Visma eEkonomi + Visma Mobil Scanner – en förlängning till ekonomisystemet. Här kan du nå dina kunder och leverantörer, fakturera, anteckna, få påminnelser och följ viktiga händelser i ditt företag. Fotografera kvitton och skicka direkt in i ekonomisystemet. 

"Det bästa är notiserna man får och att man kan fakturera direkt. Jag tror det kommer hända mycket kring detta i framtiden rent mobilt. Scanningsapparna kommer kunna tolka data, alltså tolka vad som står på kvittona."
 
• Swish – skicka och ta emot pengar via mobilen. Företagen får ett unikt nummer kopplat direkt till bankkontot.
"Det här är ett enkelt sätt att ta betalt från sina kunder. Appen fungerar idag för ett flertal olika banker men inte alla."
 
• iZettle – ett mobilt kortbetalningssystem. Här kan du lägga till produkter i appen för att snabbt genomföra betalningar och ha koll på försäljningen.
"Systemet har flera smarta lösningar som underlättar försäljningen. Det går dessutom att välja om man ska betala kontant eller med kort."
 
• Kalender – appar som hjälper dig att ha koll på dina dagar och veckor. Det finns olika att ladda ner.
"Det här är ett system för att ha koll på mina möten. Jag har både en arbetskalender och en privatkalender i samma system så att jag slipper ha flera olika appar. Här får jag bland annat påminnelser och kan se händelser samt flera andra funktioner. Dessutom delar jag min privata kalender med min man så att vi enkelt kan ha koll på aktiviteter."
 
• LastPass – håller koll på lösenord. Detta är ett system som håller lösenorden bakom lås och bom. Som användare behöver du endast komma ihåg huvudlösenordet.
"Ett enkelt system att lagra sina lösenord och det är lätt att hitta med lösenordshanteraren. Det går även att synkronisera mellan webbläsare och enheter så man kommer åt LastPass överallt."
 
• Google Keep – skriv snabbt ner dina tankar på post it-lappar. Appen ska hjälpa till att strukturera upp tankar och snabba anteckningar. Här kan du lägga till noteringar, bilder och listor som kan delas med andra. Appen har även påminnelsefunktioner som exempelvis aktiveras av tid eller plats.
"Personligen tycker jag detta är en mycket smart app som dessutom går att plocka upp på andra enheter. Ett smart och snyggt anteckningsverktyg som är enkel att hantera med tydliga påminnelser." 
 
• Cost Split – verktyg för kostnader mellan personer. Varje medlem kan själv lägga upp sina utlägg på sin enhet för att sedan dela med samtliga då allt lagras i molnet. 
"Den här är riktigt bra. Utmärkt när man har gemensamma aktiviteter där flera personer har utlägg. Här har man stenkoll på kostnader och hur mycket man blir skyldig eller ska inkassera från andra."
 
• Life 360 – följ mobiltelefoner. Med appen kan du omedelbart se var dina anhöriga eller vänner befinner sig. Du får notiser när exempelvis barnen anländer till en specifik plats och kan även skicka meddelanden till medlemmar.
"Den här appen är perfekt för föräldrar och jag använder den varje dag. Jag har till exempel full koll på när var sonen är när han gå själv till skolan och får pusch-notiser när han kommit fram."
 
• 7 Minute Workout – träningsprogram för den som har svårt att hinna med gym eller är på resande fot. Olika övningar som utförs i intervaller med nedräkning. Övningarna kräver inga redskap.
"Det här tar bara 7 minuter att göra. Perfekt när jag reser i jobbet och inte har möjlighet att träna som jag brukar. Jag får igång kroppen och övningarna är effektivare än man kanske kan tro."
 
• Banken – ta med dig din bank i mobilen. Betala räkningar, överför pengar, köp eller sälj aktier samt mycket mer.
"Jag har vant mig att ha banken med mig vart jag än går. Det är så enkelt att föra över pengar mellan konton. Dessutom kan jag betala räkningar på stående fot."
 
– Det finns även en uppsjö av appar med kartfunktioner, dagstidningar, visor och podcasts som också är bra. Jag använder även olika resappar beroende på var i världen jag befinner mig. Det är bara till att ut och leta i appdjungeln, avslutar Gunilla.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande