Länk till

Foto: Therese Palm
2016-02-11
Småföretagare jobbar hemifrån i stället för att vabba

Influensasäsongen är i full gång och många är hemma med sjuka barn. Men bara var tredje småföretagare tar ut vab-dagar när barnen är sjuka. De flesta jobbar i stället hemifrån samtidigt som de tar hand om barnen, visar en undersökning från ekonomiföretaget Visma.


– I ett större företag kan personalen täcka upp för varandra, men i ett litet saknas den möjligheten. För småföretagare leder därför vab ofta till uteblivna intäkter och missnöjda kunder, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I undersökningen uppger 42 procent att de vobbar när barnen blir sjuka, det vill säga jobbar medan de stannar hemma med barnen.

I värsta fall riskerar frånvarande småföretagare att bryta avtal och dra på sig skadeståndskrav. Bland dem som väljer att jobba hemifrån med sjuka barn uppger en av tre att de känner att de måste vara tillgängliga för sina kollegor eller kunder. Över hälften, 54 procent, svarar att de tycker att det fungerar att ta hand om barnen och sköta arbetet samtidigt.

Svårt att få ihop livspusslet
För småföretagare kan det vara svårt att få ihop livspusslet när barnen blir sjuka. Nästan sex av tio, 58 procent, uppger också att deras partner sköter det mesta av vabbandet. Samtidigt erbjuds andra möjligheter i dag än tidigare.

– Tack vare dagens teknik har många småföretagare en så pass flexibel arbetssituation att de kan stanna hemma med sjukt barn på dagen utan att ta ut ersättning från Försäkringskassan. Sedan kan de sköta företagets arbetsuppgifter på kvällen, säger Boo Gunnarson.

De flesta företag är små
I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. 98 procent av dem är småföretag med färre än 20 anställda. På varje företagare går det omkring 2,5 företag.

Om undersökningen
Undersökningen om företagarnas arbetsvanor genomfördes via e-post mellan den 4 november och den 16 november 2015. 1 053 företagare svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Flera nyheter

2016-08-22
Sex av tio småföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan

Semestern är slut för de allra flesta – och för landets småföretagare

Läs mer »
2016-08-16
6 tips för att komma igång efter semestern
Dags att börja jobba igen efter semestern? Att gå från ledighet till arbetsfokus är
Läs mer »
2016-07-22
Stark ökning för molntjänster hjälper småföretagare på semestern
Fyra av fem småföretagare jobbar under sin sommarsemester. Sedan förra sommaren
Läs mer »
2016-07-19
Nya tjänster ger rätt till rutavdrag

Nu kommer kompletteringar i rutavdraget. Från och med 1 augusti är det fler trädgårdstjänster

Läs mer »
2016-07-13
Kort semester för Sveriges småföretagare
När andra ligger i hängmattan jobbar många av landets småföretagare. Fyra
Läs mer »
2016-07-12
Så balanserar du jobb och familjeliv på semestern

Att vara egenföretagare innebär oftast att du får arbeta med det som du tycker är

Läs mer »
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande