Länk till

Foto: Therese Palm
2016-02-11
Småföretagare jobbar hemifrån i stället för att vabba

Influensasäsongen är i full gång och många är hemma med sjuka barn. Men bara var tredje småföretagare tar ut vab-dagar när barnen är sjuka. De flesta jobbar i stället hemifrån samtidigt som de tar hand om barnen, visar en undersökning från ekonomiföretaget Visma.


– I ett större företag kan personalen täcka upp för varandra, men i ett litet saknas den möjligheten. För småföretagare leder därför vab ofta till uteblivna intäkter och missnöjda kunder, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I undersökningen uppger 42 procent att de vobbar när barnen blir sjuka, det vill säga jobbar medan de stannar hemma med barnen.

I värsta fall riskerar frånvarande småföretagare att bryta avtal och dra på sig skadeståndskrav. Bland dem som väljer att jobba hemifrån med sjuka barn uppger en av tre att de känner att de måste vara tillgängliga för sina kollegor eller kunder. Över hälften, 54 procent, svarar att de tycker att det fungerar att ta hand om barnen och sköta arbetet samtidigt.

Svårt att få ihop livspusslet
För småföretagare kan det vara svårt att få ihop livspusslet när barnen blir sjuka. Nästan sex av tio, 58 procent, uppger också att deras partner sköter det mesta av vabbandet. Samtidigt erbjuds andra möjligheter i dag än tidigare.

– Tack vare dagens teknik har många småföretagare en så pass flexibel arbetssituation att de kan stanna hemma med sjukt barn på dagen utan att ta ut ersättning från Försäkringskassan. Sedan kan de sköta företagets arbetsuppgifter på kvällen, säger Boo Gunnarson.

De flesta företag är små
I Sverige finns drygt en miljon registrerade företag. 98 procent av dem är småföretag med färre än 20 anställda. På varje företagare går det omkring 2,5 företag.

Om undersökningen
Undersökningen om företagarnas arbetsvanor genomfördes via e-post mellan den 4 november och den 16 november 2015. 1 053 företagare svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Flera nyheter

2016-10-21
Två av tre småföretagare mer flexibla med digitaliseringen

Två av tre småföretagare i Sverige upplever ett mer flexibelt arbetsliv de senaste

Läs mer »
2016-10-20
Introvert företagare? Bejaka det!

Blickar du inåt för att hämta kraft? Då är du introvert. Så här

Läs mer »
2016-10-11
Småföretagare hindras av dålig uppkoppling

Var sjätte småföretagare upplever att en bättre internetuppkoppling skulle hjälpa

Läs mer »
2016-10-04
Nyföretagandet uppåt i 20 av 21 län i september

Årets starka nyföretagande håller i sig – i september startades 11,6 procent

Läs mer »
2016-09-27
Vartannat småföretag saknar egen hemsida
Nästan hälften av Sveriges småföretag saknar en egen hemsida. En stor majoritet
Läs mer »
2016-09-20
Så påverkar budgeten dig som företagare

Idag presenterade regeringen sin budget för nästa år. Vad berör dig som företagare?

Läs mer »
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande