Länk till
2016-10-11
Småföretagare hindras av dålig uppkoppling

Var sjätte småföretagare upplever att en bättre internetuppkoppling skulle hjälpa dem att utveckla sitt företag. Samtidigt saknar nästan varannan småföretagare möjligheten att skaffa snabbare uppkoppling, enligt en ny undersökning från Visma.


– En snabb och stabil internetuppkoppling är en av de viktigaste förutsättningarna för att starta och driva företag i dag. Det ska inte spela någon roll om du bor i storstad eller glesbygd – uppkopplingen måste göra det möjligt att utveckla din verksamhet i den riktning du vill, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Omkring var sjätte småföretagare i Vismas undersökning, 15 procent, säger att en bättre bredbandsuppkoppling skulle hjälpa dem att utveckla sitt företag. Samtidigt uppger nära hälften av landets småföretagare, 45 procent, att de i dag inte har möjlighet att skaffa en snabbare uppkoppling.

– Fyra av fem jobb i Sverige skapas i små företag. Dessa finns spridda runt om i landet och därför är det helt avgörande att utbyggnaden av snabbt bredband tar fart även i glesbygden, säger Boo Gunnarson.

En snabb och pålitlig uppkoppling ger företagare tillgång till digitala tjänster och verktyg. Det senaste året har var femte småföretagare flyttat system från lokala servrar till molnet, enligt en undersökning som Visma gjorde i somras. Där framgick också att de ökade möjligheterna att sköta verksamheten via nätet underlättar småföretagares vardag, ger större flexibilitet och upplevs som lugnande.

Digitaliseringen innebär samtidigt större möjligheter att hitta nya kunder, öka försäljningen och bli mer konkurrenskraftig.

Regeringens nationella bredbandsmål slår fast att 90 procent av landets hushåll och företag ska ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 megabit per sekund senast år 2020. Fortfarande har 30 procent av svenskarna inte tillgång till så snabb uppkoppling. I glesbygden saknar åtta av tio hushåll bredband med den kapaciteten, enligt en kartläggning som Svenska Stadsnätsföreningen gjorde nyligen.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 14 600 företag mellan den 8 och 14 september 2016. 1 100 företagare svarade på frågorna.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande