Länk till
2016-08-22
Sex av tio småföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan

Semestern är slut för de allra flesta – och för landets småföretagare väntar ännu ett år av långa arbetsveckor. Sex av tio småföretagare arbetar mer än 40 timmar i veckan, visar ny statistik från Visma.


– Småföretagarnas arbetstider fortsätter att ligga på en hög nivå. Har företaget anställda går det att delegera uppgifter, men många har inte det utan får själva vara såväl vd som försäljningschef, marknadschef och ekonomiansvarig, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

Vismas undersökning bland småföretagare visar att det vanligaste är en jobbvecka på mellan 46 och 50 timmar. Var femte tillfrågad lägger ned så mycket arbete under en genomsnittlig vecka. Var tionde småföretagare, 9 procent, uppger att de arbetar mer än 60 timmar varje vecka. Bara fyra av tio, 41 procent, jobbar 40 timmar i veckan eller mindre.

Landets småföretagare tar även ut kortare semester än många andra, visar samma undersökning. Fyra av tio, 40 procent, tar bara ut två veckors sommarsemester eller mindre. Var femte småföretagare tar bara ledigt någon enstaka dag. Att stycka upp ledigheten är också vanligt.

– Småföretagare jobbar mer än många anställda. Men en långsiktig och lönsam verksamhet kräver att både ledning och personal har balans i livet. Därför behöver även småföretagare ta ledigt ibland, säger Boo Gunnarson.

Småföretagandet fortsätter att vara på uppgång i Sverige. Under första halvåret i år ökade antalet nyregistrerade företag med 11,5 procent jämfört med samma period 2015, som också var ett starkt nyföretagarår.

Små och medelstora företag är Sveriges största samlade arbetsgivare. Mer än 99 procent av Sveriges företag har färre än 49 anställda. I de små och medelstora företagen skapas fyra av fem nya jobb.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via e-post till cirka 15 000 företag mellan den 2 och 13 juni 2016. 1 018 svarade på frågorna. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.
 

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande