Länk till
2016-03-08
Så får du företaget att växa med raketfart

Uppfyller du kriterierna för att vara eller bli en snabbväxare? Att döma av de snabbväxande företagen vi pratat med är det framförallt fem utmärkande saker som behövs för att ge möjlighet. Resten är upp till dig. Har du vad som krävs?


Tidningen Dagens Industri nominerar varje år Sveriges mest snabbväxande företag, Di Gaseller. De gemensamma framgångsfaktorerna bland Gasellerna är, enligt Dagens Industri, sättet att jobba med en låg andel rörelsekapital, en låg skuldsättningsgrad och en begriplig affärsidé. Och det är ju vackert så. Men hur börjar man, vad utmärker företagarna bakom de snabbväxande företagen, och hur ser de på tillväxt?

5 tillväxtnycklar
För att få reda på lite mer frågade vi Visma Spcs kunder och tillika Di Gasellerna Erik Asmussen, Xtravel, Linda Bjernstål, Flygstolen Nordic och Sofia Hagelin, Heart of Lovikka. De har flera saker gemensamt:
  1. Ekonomin – minimalt med lån, minsta möjliga lagerbindning och egen finansiell styrka som ger ekonomisk uthållighet.
  2. Affärsidén – det ska vara glasklart för dina kunder varför de ska välja dig och ingen annan.
  3. Balans – en framgångsrik entreprenör mår bra och har som regel även ett privatliv att falla tillbaka på.
  4. Medarbetare – de måste brinna för affärsidén och vara med på tåget hela vägen.
  5. Mod – det är tufft att växa fort, det kräver driv utöver det vanliga och en massa "jävla anamma"

Väx i faser
En tydlig gemensam erfarenhet är också att tillväxten inte sker konstant utan går i steg eller i tillväxtfaser. Och då är det viktigt att man klarar att prioritera rätt. Under en tillväxtfas tas väldigt mycket fokus från den dagliga verksamheten och då är det viktigt att verkligen brinna för det man gör för att orka. Ett tips är att planera för återhämtning efter en sådan fas!

En annan tydlig, men kanske självklar, egenskap är att företagaren verkligen brinner för sin sak och har ett mycket stort personligt engagemang.

För att växa krävs fokus och förmåga att skala bort allt oväsentligt. Försäljningen ses som det allra viktigaste. Pengar används för att driva verksamheten vidare mot nya mål. Ingen har ens nämnt banken i detta sammanhang.

Var snabbfotad
De vågar prova nytt och agerar snabbt. Snabbväxare kombinerar ofta olika kunskaper på ett nytt sätt eller via en ny distrubutionskanal och hinner på så sätt skaffa sig försprång. Snabbhet lönar sig. Allt för långsiktiga strategier gör att man tappar fart och fokus.

Att vara naiv, ambitiös och otålig verkar i det här sammanhanget vara en ren framgångsfaktor. Samtidigt måste man vara envis, ha tålamod och våga tro på sin idé även när andra inte tror på den. Men också passa sig för att vara för envis och ha på sig allt för stora skygglappar.

– Det är lätt att bli engagerad i affärsidéer som kanske bara funkar på kort sikt, se till att det finns ett långsiktigt kundunderlag även om ingen annan tror på din idé, säger en av våra intervjuade snabbväxare, Eric Asmussen.

Flera nyheter

2016-10-21
Två av tre småföretagare mer flexibla med digitaliseringen

Två av tre småföretagare i Sverige upplever ett mer flexibelt arbetsliv de senaste

Läs mer »
2016-10-20
Introvert företagare? Bejaka det!

Blickar du inåt för att hämta kraft? Då är du introvert. Så här

Läs mer »
2016-10-11
Småföretagare hindras av dålig uppkoppling

Var sjätte småföretagare upplever att en bättre internetuppkoppling skulle hjälpa

Läs mer »
2016-10-04
Nyföretagandet uppåt i 20 av 21 län i september

Årets starka nyföretagande håller i sig – i september startades 11,6 procent

Läs mer »
2016-09-27
Vartannat småföretag saknar egen hemsida
Nästan hälften av Sveriges småföretag saknar en egen hemsida. En stor majoritet
Läs mer »
2016-09-20
Så påverkar budgeten dig som företagare

Idag presenterade regeringen sin budget för nästa år. Vad berör dig som företagare?

Läs mer »
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande