Länk till
2016-10-04
Nyföretagandet uppåt i 20 av 21 län i september

Årets starka nyföretagande håller i sig – i september startades 11,6 procent fler nya företag än under samma månad i fjol. Registreringen av nya företag ökade i samtliga län utom ett, visar ny statistik från Bolagsverket.


Totalt startades 5 882 nya företag i Sverige under september, jämfört med 5 269 stycken under motsvarande månad året innan. Det innebär ett lyft för nyföretagandet i landet med 11,6 procent jämfört med september 2015.

– Det känns extra roligt att ökningen syns i så gott som hela landet. Fyra av fem nya jobb skapas i Sveriges små företag, så den här tillväxten är enormt viktig för sysselsättningen, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Ökning i 20 av 21 län
Efter två månader med minskat nyföretagande ökade antalet registreringar av nya företag i 20 av 21 län i september. Örebro län är det enda län där nyföretagandet minskar, med ett tapp på 5,2 procent.

Med bara ett kvartal kvar av 2016 tonar bilden av ett starkt år för nyföretagandet fram. Mellan januari och september har antalet nyregistrerade företag ökat med 8,1 procent jämfört med samma period 2015. Den mest populära bolagsformen fortsätter att vara aktiebolag. Totalt registrerades 11,1 procent fler aktiebolag i september än under samma månad i fjol.

– Att det är aktiebolagen som fortsätter att stå för den största ökningen bådar gott inför framtiden. Man startar inte ett aktiebolag om man inte tänker satsa helhjärtat på sitt företagande, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik. 

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande