Länk till

Foto: Magnus Manske
2012-09-26
Fyrtio pensionärer startar eget varje vecka

Allt fler pensionärer väljer att fortsätta sitt yrkesliv som företagare. Första halvåret i år ökade antalet registreringar av enskilda firmor bland 65-plussarna med 22,6 procent jämfört med i fjol. Det visar en färsk sammanställning från Visma.


Första halvåret 2012 registrerade sig 978 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Det innebär att fyrtio pensionärer per vecka blir företagare.

Jämfört med de 798 enskilda firmor som startades av personer i samma åldersgrupp första halvåret 2011, är det en ökning med 22,6 procent i år. Ökningen ska ses i ljuset av att det totala nyföretagandet – oavsett ålder och företagsform – minskade med 14,5 procent första halvåret i år.

Männen dominerar
Sju av tio nya näringsidkare över 65 är män. Sett över hela landet registrerades 71,0 procent eller 694 av de 978 firmorna av män och 284 av kvinnor. Det mest jämställda länet var Kronoberg med 46,2 procent kvinnliga nystartare med Jämtland i den andra änden av skalan med bara 7,7 procent.

Bland unga nyföretagare är jämställdheten bättre. I åldersgruppen upp till 25 år svarar kvinnorna för cirka 40 procent av de nya firmorna. Inom Ung Företagsamhets verksamhet på landets gymnasieskolor är jämställdheten ännu bättre. Av drygt 20.000 elever som drev UF-företag läsåret 2011-12 var 52,6 procent kvinnliga elever.

Konsultuppdrag vanligast
De vanligaste branscherna bland 65-plussarna är konsultuppdrag, uthyrning av olika slag samt verksamhet inom byggsektorn. En annan vanlig bransch är redovisning. På topplistan finns även litterärt och konstnärligt skapande.

– Det vi sett allt tydligare de senaste åren är att många som egentligen kunde ägna sig åt att vara pensionärer på heltid väljer att fortsätta ett aktivt yrkesliv. De äldre har ofta stor kompetens, ett brett nätverk och kunskaper som behövs i företag och organisationer. Den kombinationen ger dem utmärkta förutsättningar för företagande på hel- eller deltid, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande