• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
  • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Agnes Stenlund
Josefines bästa tips till andra unga nyföretagare:
  • 1
    Vill du lyckas? Då måste du lägga ner mycket tid på företaget. Ju mer tid du lägger ner, desto bättre resultat kan du förvänta dig att få.
  • 2
    Prata med andra företagare, var inte blyg. Du har ingenting att förlora! Det enda du kan få är ett nej!
  • 3
    Var noggrann med att alltid vara professionell när du inleder samarbeten. Etablera bra kontakt med din samarbetspartner, var bestämd och noggrann om upplägget, och var alltid trevlig även om du inte alltid klickar med personen.

För Josefine var det självklart att sälja på nätet

Josefine Yun-Ji Lim är en hejare på att sy kläder och vill göra ett slag för miljön genom att sälja omarbetade second hand-kläder. Till sin hjälp har hon stark målmedvetenhet och Sveriges häftigaste nätbutik.

När vi ringer och gratulerar Josefine Yun-Ji Lim till vinsten av "Sveriges häftigaste nätbutik" och priset på 5 000 kronor, tjuter hon i telefonen av glädje. Månader av fokuserat arbete på att skapa Sveriges snyggaste och mest säljande nätbutik har gett resultat.

– Jag kände att jag skulle hamna bland topp 10. Jag har lagt ner väldigt mycket tid på sidan, den blev verkligen fin till slut och lever upp till tävlingskriterierna.

Tog intryck från designers

Josefine visste redan från början att hon ville starta ett UF-företag där hon fick sy kläder. Det var i somras som affärsidén plötsligt uppenbarade sig: Laga och sy om second hand-kläder till miljömedvetna och modeintresserade konsumenter. Men eftersom hon saknade en butik att sälja kläderna i, insåg Josefine att hon behövde en nätbutik.

– Jag började med att hämta inspiration från andra designers hemsidor och granskade hur deras upplägg på webben såg ut. Min nätbutik tog intryck från det jag tyckte om och sedan justerade jag vissa saker på sidan för att vara tydlig med att jag faktiskt driver ett UF-företag.

"Chockad av hur snyggt allt blir"

Men Josefine var ingen nybörjare på webben. Hon hade tidigare gått en kurs i webbdesign och funderade först på att själv bygga en sajt, men när hon upptäckte Vismas nätbutiksverktyg Visma Avendo Webshop var valet enkelt.

– Vad skönt att helt slippa koda! Jag är framför allt chockad av hur snyggt allt blir fastän det är så enkelt att jobba i verktyget. Med många andra liknande verktyg måste man vara väldigt noggrann med detaljer och lägga till en massa extra effekter. Nu får jag bra och snygga resultat utan att skriva en enda rad kod!

Med hjälp av en fotografkunnig skolkamrat ordnade Josefine modellfotograferingar med sina kläder. Bilderna använde hon sedan i kreativa bildspel på sin nätbutik och lyckades till sist skapa en stilren hemsida, som både säljer och enligt juryns motivering "inbjuder till att upptäcka mer".

Vill öka miljömedvetenheten

Att driva ett UF-företag med nätbutik helt själv är inte lätt och kräver både självdisciplin och målmedvetenhet. Josefine motiveras av sin passion för kläder och mode, men tycker också det är viktigt att hennes företag bidrar till en ökad medvetenhet om kläders påverkan på miljön.

– En del av tanken med nätbutiken är att med modellbilder visa hur fina kläder kan bli, trots att de är second hand. Nu närmast vill jag även bredda sajten för att förmedla hur kläder påverkar vår miljö och så klart varför second hand-kläder är ett bra miljöval.

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!