Länk till
2016-11-02
Färre startade företag i oktober

Nyföretagandet i Sverige minskade med 4,8 procent i oktober jämfört med samma period i fjol, visar ny statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.
Totalt startades 5 143 nya företag i Sverige under oktober, jämfört med 5 400 stycken under motsvarande period förra året. Det innebär en minskning av nyföretagandet med 4,8 procent jämfört med oktober 2015.

– Fyra av fem nya jobb skapas i de små företagen. Därför är det väldigt viktigt för sysselsättningen att fler vill och vågar välja småföretagslivet, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson.

Nedåt i 15 av 21 län
September 2016 var en stark månad för nyföretagandet, som ökade i 20 av 21 län. I oktober minskade i stället antalet registreringar av nya företag i 15 av 21 län jämfört med samma period i fjol. Västernorrland stod för största minskningen, med 26,7 procent. På Gotland ökade nyföretagandet med 38,1 procent, vilket är den största ökningen i landet jämfört med oktober 2015.

Trots nedgången i oktober är 2016 sammantaget ett starkt nyföretagarår. Mellan januari och oktober har antalet nyregistrerade företag ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år. Den mest populära bolagsformen fortsätter att vara aktiebolag. Totalt har det registrerats 9,4 procent fler aktiebolag hittills i år.

– Att aktiebolag är den mest populära företagsformen gynnar Sverige på sikt. Startar man ett aktiebolag innebär det oftast att man tänker satsa fullt ut på småföretagslivet, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!