Länk till
2016-08-30
Färre anmälningar om bluffakturor i år

Antalet anmälningar om bluffakturor minskade med 30 procent under årets sex första månader jämfört med samma period 2015. Det visar en sammanställning av statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.


– Det är goda nyheter! Samtidigt vet vi att mörkertalet är enormt – enligt regeringens utredning i fjol gör bara var tionde företagare som drabbas av falska fakturor en polisanmälan. För en småföretagare kan en bluffaktura innebära både kostnader och juridiska problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets första sex månader gjordes 5 317 anmälningar om bluffakturor i Sverige, enligt ny statistik från Brå. Det är en minskning med 30 procent jämfört med första halvåret i fjol.

Minskningen syns i sex av sju regioner som den svenska polisen är indelad i. Mest faller siffran i polisregion Nord, som består av Jämtlands län, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Där minskade antalet anmälningar om bluffakturor med 75 procent. Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda ärenden kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan en region ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år. Den kraftiga minskningen i polisregion Nord är en återgång till ett mer normalt inflöde av anmälningar om bluffakturor.

Stockholm, där även Gotland ingår, är den enda polisregion där antalet anmälda bluffakturor ökar. Där registrerades 21 procent fler anmälningar om bluffakturor jämfört med motsvarande period förra året.

Bluffakturor – en miljardindustri
Regeringens utredning om fakturabedrägerier, som lades fram förra hösten, uppskattar att industrin med bluffakturor i Sverige drar in upp till en miljard kronor om året. Var tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och ett av tio företag som drabbats betalar den falska fakturan.

Utredningen slår också fast att det är enkelt att bestrida en faktura, och att den rädsla för att få en betalningsanmärkning som gör att bluffen kan lyckas är överdriven eftersom bedragarna sällan går till Kronofogden eller till domstol.

– Så länge det finns de som betalar bluffakturor kommer problemet dessvärre att bestå. Enda lösningen är att det inte finns några pengar att tjäna – därför är det viktigt att de som drabbas känner att de har rättsväsendet bakom sig mot bluffmakarna, säger Boo Gunnarson.

Antalet anmälda bluffakturor har varierat stort de senaste fem åren. Den lägsta noteringen är från 2014, då 11 886 anmälningar om falska fakturor registrerades. Den högsta noteringen kom 2011, då gjordes 16 973 anmälningar.

Fakta: Bluffakturor
Under första halvåret 2016 polisanmäldes 5 317 fakturabedrägerier, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Det ska jämföras med 7 635 anmälningar under första halvåret 2015, vilket innebär en minskning med 30 procent. Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan en region ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år.

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!