starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

Ska starta enskild firma vid sidan om min fasta anställning. Var på starta eget dag som ams anordnade idag men fick inte chans att ställa frågor så jag chansar här istället.

När man startar och registrerar eget företag så ska man ju gissa på hur mycket man tror man kommer ha i intäkter, med andra ord hur mycket man tjänar. Är detta vad jag tror jag kommer få ut i handen när ALLT är betalat, ALLA skatter och egenavgifter o.s.v?

Så om jag tror jag kommer ha 20.000 i slutet av året så räknar skatteverket ut vad mina egenavgifter och inkomstskatter kommer att vara på denna summan och därav vad jag kommer att få betala per månad?

1. Vad ska jag skriva på preliminärt intäkt/inkomst/överskott/ när jag registrerar om jag vill ha 20.000 i RENA pengar i slutet av året?

2. Om jag ska fakturera och vill ha ca: 100/timme för ett jag i RENA pengar, vad bör jag isåfall räkna med på fakturan för att få dess 100:-?
 

Svar:

Det råder litet begreppsförvirring i det här med företagsekonomi och olika benämningar. Med "intäkter" menas här samma sak som "omsättning" eller "fakturerat".

 

Det är alltså alla pengar som du fått in under ett år. Av dessa går en del till dina kostnader, t.e.x. inköp, hyra, teleabonnemang o.s.v. Det som blir kvar när alla kostnader betalats är ditt överskott i firman som du kan ta ut i lön.

 

Beroende på bransch och verksamhet kan du få väldigt olika marginaler (hur mycket överskott i procent av fakturerat).

 

Mellan tummen och pekfingret kan du räkna med att du måste fakturera drygt 200 kr + moms/tim för att kunna ta ut en lön på 100 kr/tim.

 

När man ska göra sin första budget brukar jag föreslå att man gör tre varianter: en för bästa tänkbara utfall, en för sämsta och en tredje: mest troligt utfall.

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande