starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

Jag planerar att starta enskild firma som en bisyssla. Min vision är att jag ska kunna livnära mig på företaget när jag kommit upp i omsättning och då kunna gå över till att arbeta heltid för mitt eget företag och säga upp mig från min anställning.

Är det möjligt att återinvestera all vinst i enskild firma för att möjliggöra uppbyggnad av företaget fram tills att jag kommit upp i en sådan omsättning att jag kan göra egna uttag motsvarande en inkomst som går att leva på?

Svar:

I den enskilda firman måste man göra bokslut och deklaration varje år. Och skatta för detta. Varje år beskattas alltså och man får spara av skattade pengar.

Om man riggar ett aktiebolag kan man skatta för varje års vinst (26,8 % skatt) och spara i bolaget.

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker internetbokföring som funkar på både PC och Mac. Från 139 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum och Jobs and Society. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande