starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

Vi funderar på att köpa en godisaffär i ett lokalt köpcentrum. Vi skulle själva jobba i affären men skulle behöva ha en anställd för att jobba kvällar och helger. Är det orimligt att anställa en person i början av att man startar sin verksamhet? Det är alltså en redan existerande affär där som vi skulle ta över. Dagskassan idag ligger pa 6-7000kr men är nog relativt enkelt att få upp den till närmare det dubbla. Hyra ligger på 45000.

Tacksam för svar och även tips på andra saker man borde tänka på som nyföretagare!

Svar:

I uppstarten av ett företag är det alltid ett gott råd att man ska hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Om man anställer någon är det alltid ett långsiktigt åtagande så ni måste dra in tillräckligt för att kunna betala lön och sociala avgifter. Om man kan få tag i någon lämplig person som kan gå med på en begränsad anställning på deltid är det en lösning. För att kunna vara mera precis behöver jag veta mera om ekonomin i verksamheten. Förutom omsättning måste man veta hur stora marginaler man har o.s.v.
 

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!