starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

Jag fotograferar en del på fritiden och brukar ladda upp vissa bilder på Internet. Min fråga är: Har jag rätt att skaffa mig en webbplats och låta folk köpa bilder av mig utan att jag startar företag? Jag räknar inte med att tjäna några större summor på detta, om ens något, bara att möjligheten ska finnas. Har nämligen fått förfrågan från en som varit intresserad tidigare, men vågade inte sälja något då jag inte visste vad som gällde. Att starta företag för att kanske tjäna några enstaka kronor per år känns inte lönt.

Svar:

Enligt Skatteverket är det här lite av en gråzon. Man kan ha vissa inkomster utan att ta upp det till beskattning, t.e.x. :

- Du kan på en loppis sälja för 50.000 kr som privatperson utan att vara skatteskyldig.

- Du kan som privatperson hyra ut ett rum för 21.000 kr/år utan att skatta.

 

Om du avyttrar personliga tillgångar är vinster upp till 50 000 kr per år skattefria. Regeln är utformad som ett grundavdrag. Detta innebär att om du under året säljer flera olika personliga tillgångar är det den sammanlagda vinsten över 50 000 kr som är skattepliktig.


Om din verksamhet kan tolkas som "näringsverksamhet" av Skatteverket, typ ständig loppis eller flera hyresrum á 21.000 kr/år, blir det skatt.

Ditt småskaliga fotograferande tycker jag borde kunna klassas i samma kategori som loppis. Men om det kan ge intryck av att vara en fullskalig affär är det bästa att ha alla papper klara för att kunna visa på hur liten verksamheten är.

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande