starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

En person har pga av egen sjukdom och i familjen ej kunnat arbeta en längre tid. Familjen har ingen inskomst av tjänst, endast arbetslöshetskassa. Det enda som mannen har är ett kommanditbolag med vissa tillgångar, som kan inbringa pengar efter upprustning och stora skulder till mannen. Nu vill mannen göra bolaget vilande för att kunna få socialbidrag, bli rehabiliterad och ta ett arbete. Längre fram när hälsa och tid vill han sälja av bolagets tillgångar och avsluta firman. Är han tvungen att göra sig av med firman för att få socialhjälp eller kan han lägga firman i malpåse på något sätt?

Svar:

Först, så här har jag förstått utgångsläget:

- Personen har varit långtidssjuk och inte jobbat på länge
- Familjens enda inkomst är A-kassa
- Personen äger ett kommanditbolag med vissa (?) tillgångar som efter vissa investeringar skulle kunna ge intäkter
- Personen vill söka ekonomiskt bistånd (tidigare benämnt socialbidrag) i sin kommun
- Personen vill längre fram - vid bättre hälsa - realisera bolagets tillgångar


Fråga: måste personen avyttra bolaget för att få ekonomiskt bistånd?

Det här är ju en kommunal fråga och bedöms individuellt. Det är alltså svårt att förutsäga hur varje kommun kan tänkas besluta. En trolig process inleds dock med att kommunens biståndshandläggare inventerar den sökandes ekonomiska status för att se om det finns några tillgångar som går snabbt att avyttra innan man godkänner något stöd. Om det aktuella bolaget har svåråtkomliga tillgångar borde detta därför inte vara något problem. Det är dock upp till kommunens bedömning att avgöra.

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande