starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

Jag funderar på att starta en butik som samtidigt är en förmedling av tjänster, att sätta ungdomar i arbete, som att hjälpa till med gräsklippning, handla, barnpassning, datorhjälp med mera. Jag tänkte ha öppet på kvällar och ha en möjlighet för ungdomar att komma och ta en enkel fika och en smoothie. Tror ni att det går att leva på en sådan idé eller bör man gå via kommunen för att få bidrag till ungdomar?

Svar:

Hej Barbro. Vad jag förstår ska du inte anställa ungdomar utan förmedla kontakter parallellt med att du ska starta en butik. Det man måste veta är hur butiken och förmedlingsverksamheten hänger ihop och hur stor del av intäkterna som ska komma från de bägge grenarna. Alltså var du ska tjäna dina pengar. Affärsmodellen för förmedling av tjänster brukar ju bygga på någon form av provision för varje förmedlat uppdrag. Den typ av tjänster som du nämner ger sannolikt ganska blygsamma inkomster men är samtidigt samhällsnyttiga. Du borde kunna hitta ett bra samarbete med kommunen eller Arbetsförmedlingen.

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!