starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Petter Hammarbäck
Tommy Jansson
Expert inom:
Entreprenörskap och affärsutveckling

Tommy Jansson jobbar i det egna företaget Lomsjöakademien. Han är pedagog och mental tränare med specialintresse för entreprenörskap, kreativitet och affärsutveckling. Tommy har varit ordförande i Nyföretagarcentrum i Nyköping och coachat många nyföretagare.

Fråga:

Min man blir arbetslös om en månad och då funderar vi på att starta ett bolag. Tanken är att jag ska stå för bolaget och att han ska anställas på timma. Detta för att han ska kunna få a-kassa i kombination med detta, vilket han inte får om han själv har ett bolag med transaktioner i. Jag har själv ett fast jobb, men vill ändå vara medveten om hur det skulle bli om jag också blir uppsagd. Vilka regler gäller om man startar ett AB? Då är ju jag och bolaget inte samma person. Kan man då vara vanlig anställd med A-skatt samt vara berättigad till vanlig A-kassa, även fast man äger ett AB?

Svar:

För att kunna få ett exakt svar på din fråga måste du vända dig till den a-kassa som din man är med i.

Enligt a-kassornas gemensamma organisation är grundregeln att en företagare inte kan kombinera arbetslöshetsersättning med egen verksamhet. Du kan läsa mer om detta på deras webbsajt här.

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande