• starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
 • starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Foto: Mats Samuelsson
Davids tips till dig som vill starta eget företag:
 • 1
  Fundera noggrant igenom vilken bolagsform du ska välja med tanke på verksamhetens omfattning. Väljer du rätt från början slipper du ombilda bolaget.
 • 2
  Se över ekonomin, gör en budget och räkna på låga inkomster. Då undviker du obehagliga överraskningar. Det är bättre att få mer än beräknat att göra när du väl drar igång.
 • 3
  Var beredd på att det blir många långa dagar i början. Tänk igenom familjesituationen och se till att alla är införstådda med att det blir mindre fritid de första åren.

David valde sin egen väg

Tanken på att starta eget hade funnits där en tid men när David väl bestämde sig drog han igång med buller och bång. På endast några månader hade han både hunnit starta företag med allt det innebär och fått kalendern fullbokad med jobb.


– Att bli egenföretagare är det bästa jag gjort. Det är väldigt roligt och jag ångrar absolut inte mitt beslut.

David Jonsson heter mannen som har lyckats med sin dröm, att starta och med framgång driva ett eget företag i elbranschen. Han har nischat sig brett och valt att göra det mesta inom elteknik.

Ett liv med företagande
David har under flera år jobbat som elinstallatör i Gnosjö, en bygd som många gånger förknippas med företagaranda.

– Man blir påverkad när många av dem man känner och växer upp ihop med startar sina egna företag. Min far är vd och delägare i ett företag som tillverkar elmateriel och själv har jag väl alltid haft i bakhuvudet att jag skulle kunna driva företag på egen hand en dag. Det har i varje fall aldrig känts som någon omöjligt.

Men det som gjorde att David valde att gå sin egen väg var utmaningen.

– Jag ville helt enkelt se om jag klarade av det.

Snabba ryck
David valde att agera snabbt. Det tog bara två till tre månader från det att den första allvarliga tanke på att starta eget dök upp till dess att han drog igång verksamheten. Och det gick mycket bra. Redan veckan före invigningen av företaget började kunderna strömma till.

– Sedan rullade det på och kunderna fick jag ryktesvägen. Jag marknadsförde mig inte och jag var inte ens med i telefonkatalogen det första halvåret.

– Det handlar om att våga ta steget och tro på sin idé, sedan löser sig resten.

Det tar tid
Samtidigt höjer David ett varnande finger.

– Var beredd på att det tar mycket tid i början. Men på samma gång funderade jag inte direkt på det. Istället kunde jag tänka: Aj, aj nu är det fredag igen och jag skulle vilja göra det här på jobbet istället. Men då är det viktigt att inte gömma bort familjen. De måste vara införstådda med hur mycket tid det tar i början.

Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande