Länk till

Foto: Privat
2016-02-19
Anette och Göran brinner för ljuskällor

Det har varit Alla hjärtans dag. I samband med detta uppmärksammar vi par som driver företag gemensamt. Anette och Göran hoppade av ekorrhjulet och seglade jorden runt. När de kom hem efter ett par år startade de webbutik som säljer ljuskällor.


På Östrabogård i Hökerum, mellan Ulricehamn och Borås, bor Anette Edlund och Göran Persson. Därifrån driver de sedan ett par år tillbaka webshopen lamportillallt.se. Butiken säljer ljuskällor av olika energislag, till olika sorters lampor och ändamål.

Anette har en bakgrund som butikschef på Rusta och andra detaljhandelskedjor. Göran var även tidigare entreprenör, inom bygg- och fastighetsbranschen. De har varit ett par i snart 15 år, men deras vägar korsades redan för 20 år sedan på ett gym i Tuve. Då var båda var gifta på varsitt håll. Åren gick och när de träffades ute på krogen igen hade både Anette och Göran hunnit skilja sig.

Hoppade av ekorrhjulet
2008 sade Anette upp sig och Göran avvecklade sitt företag. De hoppade av ”ekorrhjulet” som Anette själv beskriver det och gav sig ut på en flera år lång jorden runt-segling. På båten hade de tydliga roller: Göran var kapten och Anette styrman.

Rollfördelningen är tydlig även när det kommer till deras gemensamma företagande. Men nu är det Anette som är kapten. Hon sköter det mesta av den löpande driften. Hon planerar inköp, tar emot beställningar, packar och skickar varor samt ansvarar för administrationen. Göran sköter förhandlingar med leverantörer och tar hand om de större kunderna.

– Helst kallar sig Göran själv för inköpschef, skrattar Anette.

Tillbaka i Sverige, efter jorden runt-seglatsen, kom tankarna på att starta en webshop. De ville båda ha ett smidigare liv och kunna sköta jobbet hemifrån. Av en slump hittade Anette en webshop för barnkläder till salu på Blocket.

– Men när jag tittade på den insåg jag att design, mode och kläder inte var min grej, säger Anette.

I samma veva bad Göran, som äger ett par fastigheter, Anette att åka och köpa kontaktlysrör.

– Jag var överallt i Göteborg utan att hitta det jag letade efter. När jag till slut fick tag på kontaktlysrör i en fackhandel blev jag helt paff över hur dyrt det blev, berättar Anette.

Drog igång en webbshop
Där och då väcktes idén till att starta en webbshop som säljer ljuskällor. Redan då var filosofin tydlig - det ska vara smidigt och kunden ska klara sig själv. Starten gick 2012 på Hisingen i Göteborg men ganska snabbt växte verksamheten sig för stor för Anettes och Görans villa. Då köpte de Östrabogård, flyttade dit och påbörjade ett helt nytt kapitel sitt liv.

Fördelen med att driva företag tillsammans med sin partner, tycker Anette och Göran, är att man kan lita på varandra och man snabbt blir trygg i sina respektive roller. Nackdelen är att det blir mycket prat om butiken hemma.

– Det har blivit mer jobb än vad vi tänkte innan vi började, säger Anette. Och numera är vi låsta på ett sätt som vi inte var innan.

Anettes och Görans bästa tips på hur man lyckas med företagandet som par:
  • Var ärliga mot varandra
  • Var inte långsint
  • Om möjligt: se till att ha personal så att ni kan ledigt samtidigt ibland

Flera nyheter

2017-03-23
Var tredje småföretagare saknar säkerhetskopia i molnet

Sverige rankas som tredje bäst i 2017 års EU-index för digitalisering och näst

Läs mer »
2017-03-14
E-handeln växer med 17 procent i år

Under 2016 växte den totala e-handeln med 16 procent. Prognosen för 2017 är 17 procents

Läs mer »
2017-03-01
Svagt uppåt för nyföretagandet i februari

Antalet registreringar av nya företag ökade marginellt, med 1,3 procent, i februari jämfört

Läs mer »
2017-02-28
Förslag: Kriminalisera brott om bluffakturor tidigare

För att stoppa bluffakturor föreslår regeringen att det ska införas ett nytt

Läs mer »
2017-02-27
Starkare tillväxt för e-handeln förväntas
En allt större andel av svenskarna handlar på nätet enligt e-barometern*. Under julhandeln
Läs mer »
2017-02-16
Var snälla mot varandra – alla tjänar på det!

Visste ni att det är vänliga veckan den här veckan? Temat i år är vänlighet

Läs mer »
Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!

Erbjudande: Visma Website
Enklare kontaktsida på internet eller som en proffsig marknadsplats för ditt företag.

Fler och fler kunder söker efter produkter och tjänster på nätet, samtidigt som fler och fler företag har en egen hemsida. Med en hemsida når du ut till både gamla och nya kunder, dygnet runt - helt gratis!

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande