Länk till

Lars Kandefelt är vd på AddMobile AB, ett av de företag som har en lösning redo inom personalliggare för byggbranschen. Foto: AddMobile
2015-11-27
AddMobiles tips till alla i byggbranschen – skaffa ID06-kort!

Den 1 januari 2016 blir det lagkrav på elektroniska personalliggare på nästan alla typer av byggplatser. Även den egna företagaren som bara hjälper till tillfälligt måste kunna registrera sig vid ankomst för att få tillträde. Och då är ett id-kort för några hundralappar ett hett stalltips från företaget som redan har sin lösning klar.


På AddMobile är den elektroniska personalliggaren redo att lysa upp tillvaron på byggarbetsplatserna sedan länge.

- Jag tror vi är först bland Vismas partners att ha en färdig lösning för personalliggare i byggbranschen som följer Skatteverkets regler och klarar att använda ID06-kort för in och ut-registrering, berättar Lars Kandefelt som är vd på AddMobile AB.

Varför är personalliggare en så het potatis i byggbranschen?
- Problemet i byggbranschen är att man under många år brottats med en osund konkurrenssituation med utländsk arbetskraft och en del svartjobb med betydligt lägre lönenivåer än den vita branschen. För att komma tillrätta med detta har branschen arbetat fram ett gemensamt legitimationskort som heter ID06 och som innehåller ett chip som gör det möjligt att registrera sig elektroniskt när man kommer till en arbetsplats. Detta är redan ett krav på många större arbetsplatser, dels för att få kontroll, men också av säkerhetsskäl, förklarar Lars Kandefelt.

Och nu är det alltså detta som ligger till grund för det nya lagkravet?
- Ja, det är inget som Skatteverket eller lagstiftarna hittat på själva, utan branschens förslag för att komma till rätta med sina problem. Det som är unikt i lagkravet för byggbranschen jämfört med andra branscher är att personalliggaren ska vara elektronisk och inte får föras på papper. Det finns ett helt regelverk kring detta som både kräver spårbarheter och kryptering av uppgifterna för att tillgodose såväl Skatteverkets granskningsmöjligheter som Datainspektionens och personuppgiftslagens integritetsskydd. Så det är inget som går att lösa med Excel.

Du rekommenderar alla att skaffa ID06-kort, men er lösning fungerar även utan id-korten?
- Det finns tillfällen och sammanhang där det blir opraktiskt att registrera sig på ett speciellt ställe. Tänk dig ett vägbygge eller en byggarbetsplats med många olika fastigheter. Tanken är att man även ska kunna sköta in- och ut-registreringar med ett elektroniskt certifikat i sin mobil, ungefär som med ett mobilt bank-id. Det kan även användas för att tillåta och ge förregistrerade utan ID06-kort tillträde till en byggarbetsplats.

- AddMobiles personalliggare är en mobil lösning som följer Skatteverkets regler och använder ID06-kort för in- och ut-registrering. Och vi är även ackrediterade av Sveriges Byggindustrier. Vår personalliggare finns dessutom i lite olika varianter där in- och ut-registrering kan ske med ID06-kort, men också göras på en surfplatta eller med en app-lösning i den egna smarta telefonen.

Ditt bästa råd till företagare i byggbranschen?
- Alla byggföretag i Sverige kommer att omfattas i en eller annan form så det är viktigt att du söker information om detta. Det är bara byggherren och vissa byggföretag som får ansvaret att köpa in och föra en personalliggare, men alla som jobbar på bygget, alla underentreprenörer och deras underentreprenörer, har själva ansvar för att de kan registrera sig i byggherrens personalliggare. Så utbilda dig själv och din personal. Varje gång du kommer ut måste du leta upp personalliggaren och registrera dig.

- ID-06-kortet är det i dag bästa och enklaste sättet för dig att lösa detta, så om du inte redan har ett kort är mitt bästa tips att skaffa dig ett ID06-kort. Det kommer säkert att finnas lösningar som inte kräver just ID06-kort, men utan kort är du utesluten från de företag som använder det och det gör redan de flesta större företag. Om du som företagare ger dina anställda ID06-kort får du även möjlighet att kontrollera att din personal verkligen registrerar sig. Det är en information du har rätt att se via personalliggaren tack vare den nya lagen.

Flera nyheter

2016-10-21
Två av tre småföretagare mer flexibla med digitaliseringen

Två av tre småföretagare i Sverige upplever ett mer flexibelt arbetsliv de senaste

Läs mer »
2016-10-20
Introvert företagare? Bejaka det!

Blickar du inåt för att hämta kraft? Då är du introvert. Så här

Läs mer »
2016-10-11
Småföretagare hindras av dålig uppkoppling

Var sjätte småföretagare upplever att en bättre internetuppkoppling skulle hjälpa

Läs mer »
2016-10-04
Nyföretagandet uppåt i 20 av 21 län i september

Årets starka nyföretagande håller i sig – i september startades 11,6 procent

Läs mer »
2016-09-27
Vartannat småföretag saknar egen hemsida
Nästan hälften av Sveriges småföretag saknar en egen hemsida. En stor majoritet
Läs mer »
2016-09-20
Så påverkar budgeten dig som företagare

Idag presenterade regeringen sin budget för nästa år. Vad berör dig som företagare?

Läs mer »
Erbjudande: Visma Webshop
Ett smidigt paket som ger dig både hemsida och nätbutik.

Fler och fler kunder vill handla på internet, och slippa åka till en butik. Nätbutiken blir ett naturligt inslag på hemsidan och dina kunder kan både läsa om ditt företag och handla, dygnet runt!
Endast 199 kr i månaden.

starta eget, starta företag, starta eget företag, nyföretagande, småföretagande
Erbjudande: Visma Affärsplan
– Hjälper dig igång med ditt företag

För att underlätta din start har vi tagit fram en affärsplan i samarbete med Nyföretagarcentrum. Det är ett bra verktyg för dig själv där du beskriver hur verksamheten ska bedrivas och finansieras. Narturligtvis bjuder vi på den!

Erbjudande: Visma eEkonomi
– Fakturera på internet och få bokföringen på köpet

Med Visma eEkonomi kan du glömma termer som debet och kredit och alla krångliga kontonummer. Sånt sköter programmet åt dig. Säker bokföring online som funkar på både PC och Mac. Från 89 kr i månaden!